Mântuitorul ne îndeamnă să ne împăcăm cu fratele nostru înainte de a aduce darul la altar. Darul este cel de pâine și de vin pentru Sf. Liturghie, dar și de ulei pentru candele de pe sfânta masă și iconostas.
Vă îndemnăm să împliniți această rânduială prin oferirea de vin liturgic (special pentru Sf. Liturghie) și ulei de măsline.
Domnul să vă răsplătească jertfa și dragostea pentru Biserica Sa.
† Mitropolitul Nicolae
Pomenile sau praznicele morţilor sunt mesele care se fac în cinstea şi pomenirea morţilor. Ele sunt rămăşiţe ale vechilor agape sau mese frăţeşti, cu care era împreunată în vechime slujba înmormântării. Despre ele pomenesc vechile rânduieli bisericeşti, ca Aşezămintele Sfinţilor Apostoli (Cartea VIII, cap. 44), şi alte scrieri vechi creştine:
«Noi îi poftim pe săraci şi nevoiaşi la ospăţ, pentru ca astfel serbarea noastră să devină pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasmă bine plăcută lui Dumnezeu» (Tâlcuire la cartea Iov (atribuită lui Origen), cart. III, Migne, P. G., XVII, col. 517).
Sâmbăta este ziua rânduită de Biserică pentru pomenirea morţilor, căci Sâmbăta înseamnă în ebraică odihnă (Şabat). Aşadar, în ziua de odihnă facem rugăciuni pentru cei ce au murit, deoarece ei s-au odihnit de toate lucrurile pământeşti şi de toate celelalte. Iar pomenirea lor s-a rânduit să se facă în fiecare sâmbătă, dar nu în cea Mare.
Cunoscând că parastasele, pomenile şi liturghiile făcute pentru răposaţi pricinuiesc acestora mare uşurare şi folos, dumnezeieştii părinţi au poruncit ca Biserica să le facă şi deseori şi de obşte. Ei au primit această poruncă de la Sfinţii Apostoli, precum zice şi Dionisie Areopagitul. (Învăţătură despre Pomenirea Morţilor)
Milostenia este cu atat mai primităîn fața lui Dumnezeu când este facută celor lipsiți, infirmilor, bolnavilor, batrânilor neajutorați, celor care nu pot munci, familiilor nevoiașe cu mulți copii, celor abandonați in casele sau leaganele de copii.
Soroacele (termenele) pentru Slujba de Pomenire:
(Ioachim Pârvulescu, Sfânta Taină a Spovedaniei, Editura Mănăstirii Lainici, p. 27)
Doxologia
Părintele Ilie Cleopa - "Despre credința ortodoxa”
Doxologia
Doxologia